Gettyimages 166022729

/ Lär känna fotbollsstaden Liverpool

Fokus: Liverpool

Published 31.10.2018

By: Robin Bylund

Med sina stora framgångar på 70- och 80-talen samtidigt som Tipsextra tog sin plats i de svenska hemmen blev Liverpool Football Club laget i mångas hjärtan. Och än idag är det ett lag som svenskarna har en speciell kärlek till. Även om de yttersta framgångarna lyst med sin frånvaro de senaste åren. Men kanske är det nu, under Jürgen Klopps ledning, som laget åter ska erövra England?

Img 20181027 144048 1 Resized 20181030 011425328

The Kop

Med sina 18 ligatitlar och 5 Champions League-diton är Liverpool Football Club en av de mest framgångsrika klubbarna i engelsk fotbollshistoria. Samtidigt har man inte stått överst på den engelska ligatronen sedan Glenn Hysén var med och lyfte ligabucklan 1990.

Visst har där dock varit titlar efter det med. Med framgångar i både Liga- och FA-Cupen och hela tre Champions League-finaler. Med den minnesvärda kvällen i Istanbul 2005 som ett solklart utropstecken. Ingen kan väl glömma den där kvällen när laget vände ett 0-3-underläge i halvtid, till 3-3 och senare en seger på straffsparkar. Och den älskade lagkaptenen Steven Gerrard fick höja pokalen upp i den turkiska sommarnattens himlavalv.

Trotjänaren Steven Gerrard fick tyvärr aldrig vara med och vinna den engelska ligan, Premier League, och för många fans var det ett tungt konstaterande när han la skorna på hyllan 2015.

Efter att, ordagrant, ha varit snubblande nära en ligaseger 2014 vända spiralen åter neråt för Liverpool och Steven Gerrards sista säsong i The Reds blev till mångt och mycket ett misslyckande för hela laget och det dröjde inte länge in på nästkommande säsong innan managern Brendan Rodgers fick lämna sin post.

Nya framgångar under Jürgen Klopp?

I oktober 2015 ersattes han av Jürgen Klopp, det tyska yrvädret som hade lett Borussia Dortmund till stora framgångar med både ligatitel och en plats i Champions League-final. Och nu var tanken att han skulle förtrolla det röda laget från Merseyside.

Liverpool har under Jürgen Klopps ledning återupprättat sin status i både England och Europa och så sent som i våras (2018) spelade man återigen final i Champions League, där det dock blev förlust med 3-1 mot ett urstarkt Real Madrid (som vann sin tredje raka titel i turneringen).

Under säsongen 2018/2019 har man nu också inlett på bästa sätt i det inhemska ligaspelet och anses av de flesta vara den stora titelutmanaren till Manchester City.

Klopps filosofi med högt presspel och en aggressiv, offensiv, fotboll har också fått Anfieldpubliken att våga tro på att den snart 30 åriga väntan ska vara över. Och det blåser återigen positiva vindar på den mytomspunna läktardelen ”The Kop”, där de mest hängivna fansen sjunger fram sitt lag.

Med Liverpools framfart och nyfunna energi fångar laget nu återigen upp de unga fotbollsfansen som förblindas av deras fina fotboll och med spelare som Alisson Becker, Virgil van Dijk, Naby Keita, Roberto Firmino, Mohamed Salah och Sadio Mané är publikfavoriterna nu också många.

Img 20181029 115852 Resized 20181031 025525918

Vy över Albert Dock

Och även om Anfield och Liverpool alltid varit en stark destination för den svenska fotbollsturismen ser man nu åter ett ökat intresse och en hög efterfrågan.

Även om fotbollen såklart står i fokus under en helg i Liverpool bjuder staden dessutom på så mycket mer, vilket gör den till en attraktiv destination för en hel familj eller kompisgäng i alla olika åldrar.

The Beatles präglar såklart fortfarande staden och du kan fortfarande gå i deras fotspår och uppleva pubarna och klubbarna de slog igenom på, samtidigt som du kan förkovra dig på Beatles-muséet eller åka guidade turer till platserna som blev symboliska inslag i deras magiska musik.

För den shoppingsugne är Liverpool ett paradis med ett brett utbud av bra shopping. Utöver de absolut yttersta ”high brand”-butikerna som du finner på Londons gator har du samma fina utbud i Liverpool som i vilken storstad som helst. Och du får såklart heller inte missa Liverpools egna stora supporterbutiker som säljer allt du kan behöva för att dressa upp dig som en riktig supporter när du är på plats.

Restaurangutbudet är också en riktig höjdare och du finner allt från argentinska- och brasilianska köttrestauranger till den italienska pärlan ”San Carlo”. Eller så passar du på att besöka ”The Vincent Café” där du kanske rentav får en skymt av Steven Gerrard…

Även utelivet i Liverpool är aktivt och anpassat för allätaren. Du finner allt från härliga pubhäng med irländsk folkmusik till hippa barer med bra drinkar och stora nattklubbar där musiken först ebbar ut framåt småtimmarna.

”Argentinska köttrestaurangen Meet eller de brasilianska ’rodizzio’-restaurangerna, som exempelvis Viva Brazil, ser till att du är mätt i några veckor efter hemkomst från din helg i Liverpool”

Img 20181027 130813 Resized 20181030 011426341

The Sandon Pub på matchdag

Matchdag i Liverpool

Den viktigaste delen av en helg i Liverpool är såklart ändå matchdagen. Och se till att verkligen göra den till en heldag. För det finns mycket att njuta av även utanför arenan.

Redan från tidig morgon kan man känna i luften att Liverpool Football Club ska spela match när man vandrar ut från sitt hotellrum. Halsdukar och matchtröjor pryder massvis med människor och sorlet på stan sätter tidigt fart. En rejäl frukost är ofta en bra start och en ”full English” hör ju såklart till när man ska uppleva engelsk fotboll. Det är också en bra idé att äta något rejält redan innan man beger sig till området vid Anfield, då det kan vara begränsat vad som faller en i smaken från de foodtrunks och lokala hak som serverar mat i området.

Överallt i stan hittar ni taxihållplatser (eller så fångar man en bil längs vägen) och det är att rekommenderat att ta taxi ut till arenan. Det tar ca 15 minuter och brukar normalt inte kosta mer än £6-7. Reser ni själva eller i ett par kan ni med fördel också dela med andra från hållplatserna som ska upp till arenan. Det brukar inte vara några problem.

Img 20181027 175414 688 Resized 20181030 011425704

Halsdukar, tröjor, pins och annan merchandise

För den som vill uppleva området kring Anfield bör man absolut resa upp mot arenan några timmar innan match. Här finns pubar för både den som vill sjunga de klassiska Liverpoolsångerna eller den som vill sitta i lugn och ro och ta en kall pint med Guinness.

Här finns också rikligt med marknadsstånd där det säljs halsdukar, tröjor, ”pins” och annat roligt merchandise.

Cirka 45 minuter innan matchstart är det hög tid att bege sig in mot arenan. Normalt brukar det gå väldigt snabbt och smidigt att komma in, men är man en ovan besökare kan det ta en stund bara att hitta rätt ingång.

Img 1352

Fans sjunger You'll Never Walk Alone

Det är en magisk känsla att kliva igenom portarna och upp på läktarna och att sedan se hur Anfield fylls upp för att sedan spraka loss till den mytomspunna ”You’ll Never Walk Alone” någon minut före avspark är en riktig gåshudsgaranti.

Från överallt på Anfield ser du matchen riktigt bra, men har du särskilda intressen eller önskemål om mer bekvämlighet eller att du vill sitta bland de mest högljudda fansen kan du alltid önska till oss att vi skräddarsyr din upplevelse så som just du vill ja den.

Efter matchen utspelar sig vad som nästan kan likna ett logistiskt krig utanför arenan och det är tyvärr inte jätteenkelt att hitta en taxi strax efter slutsignal. Där går en del bussar som kör rakt ner till stadskärnan och man kan, om man har pigga ben och kanske en härlig seger i kroppen, gå ner till stan på cirka 30-40 minuter. Ett alternativ om vädret tillåter.

Men en rekommendation är annars att åter besöka någon av pubarna i området för att låta känslorna sjunka in och suga ut det sista av den härliga atmosfären innan man en timme, eller två, senare istället lite enklare får tag på en taxi och kan bege sig hemåt i lugn och ro.

En helg i Liverpool kommer att fylla dig med goda minnen och massvis med skratt. Folket, så kallade ”Scousers”, är ett enkelt arbetarfolk och vart du än går brukar du stöta på givmildhet och goda avsikter. De är pratglada och delar gärna med sig av sina historier om magiska ögonblick de själva upplevt med Liverpool och ditt sug efter att återvända till staden lär vara stort när du boardar planet för hemfärd.

Img 20181027 111344 Resized 20181031 025525290

En av våra många nöjda grupper gör sig redo för en matchdag i Liverpool