Gettyimages 866626388

Sex otroliga derbyn att besöka innan man dör

Published 02.10.2018

By: Niklas Lyden

Det kryllar av fotbollsderbyn runt om i Europa. Som exempel har vi Arsenal - Tottenham i norra London eller Old Firm i Skottland. Vi listar sex heta derbyn att besöka!

Vi har tittat närmare på sex av Europas hetaste fotbollsderbyn och där alla bidrar med extra känsla och stämning kring en fotbollsmatch! Alla som någon gång varit på något av de listade rivalmötena kan snabbt intyga att det är en unik upplevelse, och definitivt något varje fotbollsälskare måste hinna med under sitt liv. Listan är utan inbördes ordning (bara för att inte bli mer osams än vad klubbarna redan är).

Fenerbahce - Galatasaray

Istanbul-baserade Fenerbache och Galatasaray har avskytt varandra sedan 1934, då en vänskapsmatch urartade där både spelare och supportrar drabbade samman i ett upplopp av sällan skådat slag. Hela Turkiet får oroligheter när lagen spelar mot varandra. Stämningen är galen och är på gränsen till kaotisk. Det är dock ett derby som har många goda sidor och stämningen är enormt häftig.

Tottenham - Arsenal

Det pågår en maktkamp av yttersta klass i norra London. Mellan de blåvita och rödvida. Mellan Tottenham och Arsenal. Historien sträcker sig till 1919 då den engelska högstadivisionen (nuvarande Premier League) skulle få två nya lag. Gunners fick platsen en av platserna, på bekostnad av Spurs. Sedan dess har infektionen varit ett öppet sår. Man förstår varför. Stämningen på Tottenhams "nya" hemmaarena Wembley (under tiden White hart lane renoveras) är inget fel på.

Real Madrid - Atlético Madrid

El Derbi madrileño kallas detta Madrid-derby mellan rivalerna Atletico Madrid och Real Madrid. Matchen har visserligen inte samma status som El Clásico, men i den spanska huvudstaden slår det blixtar när lagen möts, särskilt på Santiago Bernabeu. Att se Cristiano Ronaldo mötas av den ljudkulissen utan dess like är en känsla i sig.Europa fylls av mängder av derbyn, rivaliteter och möten mellan antagonister varje år.

Lazio - Roma

Att gå på fotboll i Rom på ett derby är som att ge sig ut i ett inbördeskrig. Derby della Capitale bjuder på en grym publikt och en fantastisk stämning, men även inslag av både våld och rasism. AS Roma var resultatet av en sammanslagning av flera klubbar från Rom på initiativ av Benito Mussolinis fascistparti, där SS Lazio som enda lag vägrade ingå. Bortsett från all aggressivitet är det trots allt ett underbart fotbollsderby, och undviker man supporterkurvorna på Olympiastadion är det ändå en känsla som sitter kvar länge i kroppen.

Milan - Inter

Stadio Giuseppe Meazza eller San Siro. Inter eller Milan. Historien kring Derby della Madonnina mellan Inter och Milan tog fart för över 100 år sedan i samband med en tvist om AC Milan skulle tillåtas att ta in utländska spelare. Splittringen i klubbens styrelse ledde till att halva skutan lämnade sina uppdrag och i stället grundade FC Internatzionale Milano. Infekterat är bara förnamnet. San Siro bjuder verkligen upp till dans när det vankas derby.

Celtic - Rangers

The Old Firm spelas i Glasgow mellan katolikerna från Celtic och protestanterna från Rangers. Trots att matchen spelas i Skottland är det den irländska trikoloren (Celtic) och Storbritanniens Union Jack (Rangers) som mest syns på läktaren. Efter den skotska cupfinalen 1980, som slutade med en 1-0 seger för Celtic, drabbades klubbens supportrar samman i en av de värsta planinvasionerna i modern tid. Händelsen gjorde att all alkoholförsäljning förbjöds på skotska fotbollsmatcher. Celtic Park gungar när Rangers kommer på besök. Ett minne för livet.