Whisky

Whiskyresa Skottland, Islay

Mytomspunna Islay

Häng med oss på whiskyresa till Skottland och den berömda ön Islay. En perfekt plats för dig som uppskattar whisky och hantverket bakom – och för dig som söker naturupplevelser. Resan ger dig såväl whiskyklassiker som nya spännande smakupplevelser och nya sidor av Islay. Under 4 dagar kommer du få en oslagbar spegling av Skottland och Islay. Från bra boende i Glasgow till pärlorna ute på ön med lunch på destillerier, skotska middagar och givetvis resans höjdpunkt: fokus på whiskykultur med whiskyprovning från källan – med fördjupande kunskaper att ta med hem.

Avresa
09.10.2020
Utgångspunkt
Stockholm
Längd
4 dagar
Pris från
13.990,-
Reseledare
Mike Furlong

UPPLEV FEM DESTILLERIER

Islay är en plats som verkligen gör avtryck, och det gäller även människorna träffar på där. Det bor ungefär 3.200 personer på ön och utöver stor gästfrihet är Islay känd för sin karaktäristiska whisky från en rad berömda destillerier. Var och en med sitt unika särdrag. Vår whiskyresa till Skottland tar dig till till fem av dessa: Lagavulin, Ardbeg, Laphroaig, Bruichladdich och Ardanhoe. Vi kommer provsmaka men också uppleva whiskyns väg från råvara till kulturförklarad dryck. Varje destilleri vi besöker kommer att ge dig intressant kunskap och förståelse för just deras whiskys karaktärsdrag.

Whisky på Islay

Från Islays södra sida kommer några av de mest rökiga whiskysmakerna, medan destillerierna i norr producerar maltwhisky med en lättare karaktär. På södra kusten ligger från öster till väster Ardbeg, Lagavulin och Laphroaig, där de två förstnämnda är sannolikt de rökigaste av alla sorter. På västra delen av ön finns Bruichladdich som är lite mildare i smaken. Blended whisky framställs också på ön av Bruichladdich, som även buteljerar på ön. Ardnahoe är öns senaste tillskott av destilleri, beläget på Islays nordöstra kust. Det öppnade för besök 2019, vilket ger dig en ny spännande upplevelse av torvrökig Islaywhisky.


Först till kvarn! Missa inte chansen att hänga med oss för att provsmaka livets vatten på en unik whiskyresa till Islay i skotska Hebriderna, där gröna kullar och vita sandstränder utgör fond för en spännande whiskytradition.

I RESAN INGÅR:

•Flyg från Stockholm – Edinburgh t/r

•Flygskatter, en incheckad väska + ett handbagage

•Del i dubbelrum en natt på Jurys Inn Glasgow**** inkl frukost

•Del i dubbelrum två nätter på The Machrie Hotel, Islay **** inkl frukost

•Två luncher (dryck ingår ej)

•Två 3-rätters middagar på The Machrie Hotel (dryck ingår ej)

•Alla utflykter och entréer samt provningar enligt program

•Transfer och transporter på Islay

•Färdledare/guide under resan

Dagligt program

Dag 1

FRÅN ARLANDA TILL EDINBURGH OCH FÄRJA TILL ISLAY

Avresa från Arlanda 8.25, ankomst till Edinburgh 9.40. Vår guide möter upp i ankomsthallen och tar er med till bussen. Bussresa mot Kennacraig. Vi reser genom ett av Skottlands vackraste naturområden – The Trossachs. Vi gör ett kortare stopp för lunch på vägen (lunchen ingår ej i resans pris).

Efter incheckning äter vi en trevlig middag tillsammans på hotellet.

  • Middag

15.30 färja från Kennacraig

17.35 ankomst till Port Askaig

Transfer till The Machrie Hotel (ca 30 min)

Dag 2

BESÖK PÅ LAPHROAIG, ARDBEG OCH LAGAVULIN

Vi laddar upp med frukostbuffé inför en spännande dag med tre destilleribesök. Vi styr kosan mot den södra delen av ön. Guidad rundtur med provsmakning på Laphroaig (3 st. whisky). Efter Laphroaig åker vi till destilleriet Ardbeg som ligger ca. 5 minuter med buss därifrån. Även där blir det en guidad rundtur med provsmakning på Ardbeg (5 st. whisky)Vi äter en lättare lunch på Ardbeg (dryck ingår ej). Därefter provsmakning på det närliggande destilleriet Lagavulin (1 st whisky).Vi tar oss därefter vidare med buss till hotellet. Dagen avslutas med middag på hotellet.

  • Frukost
  • Lunch
  • Middag
Dag 3

BESÖK PÅ BRUICHLADDICH OCH ARDNAHOE

Efter god frukostbuffé checkar vi ut ifrån hotellet för att ta oss till Bruichladdich och för ”Warehouse tasting”. En unik provning av 3 st. whisky som görs direkt ur tunnorna, vilket gör besöket på Bruichladdich lite extra spännande. Efter en stund åker vi vidare till Ardnahoe för lunch (dryck ingår ej). Därefter följer rundtur, provsmakning och färd tillbaka till fastlandet, enligt följande: Guidad rundtur med provsmakning på Ardnahoe (1 st whisky) som är Islays nionde och allra senaste destilleri.

  • Frukost
  • Lunch

15.30 tar vi färjan från Port Askaig.

17.25 ankomst till Kennacraig för färd vidare till Glasgow som vi anländer ca kl 21:00.

Incheckning på Jury´s Inn i centrala Glasgow för en god natts sömn.

Dag 4

AVRESA TILL EDINBURGH OCH FLYG HEM

Efter frukostbuffén checkar vi ut ifrån hotellet för att ta oss till Edinburghs flygplats.

  • Frukost

13.45 Avresa från Edinburgh och ankomst till Stockholm, Arlanda 16.55

Getty Images